De Heemsteedse Courant was bij ons op bezoek in het kader van onze nominatie voor het leukst uitje van Noord Holland.

Lees hieronder het hele artikel of ga naar de website. Wil je op ons stemmen, ga dan naar deze site van de ANWB.

HEEMSTEDE De ANWB organiseert elk jaar de verkiezing van het leukste uitje van Nederland en van de provincie. Speeltuin Groenendaal is dit jaar genomineerd en dat betekent dat er op de speeltuin gestemd kan worden. Dat kan heel eenvoudig via de website www.speeltuingroenendaal.nl.

Speeltuin Groenendaal is geschikt voor kinderen van alle leeftijden, maar vooral voor de kleintjes tot een jaar of tien. Er is van alles te doen, van glijbanen tot klimrekken, van schommels tot een skelterbaan of een ritje met de Speeltuin Express. Voor de jongsten is er een kleiner klimtoestel, zodat ze rustig kunnen spelen. En in de zomer is er een waterbaan voor een verfrissende verkoeling, waar tijdens de hitte periode van afgelopen maand veelvuldig gebruik van werd gemaakt.

Nina en Marc Versteege zijn al vijftien jaar de trotse eigenaren van Speeltuin Groenendaal, de oudste speeltuin van Nederland. De speeltuin bevindt zich in het Groenendaalse bos tegenover Kinderboerderij ’t Molentje. Het team bestaat uit zo’n twintig medewerkers, waaronder Sandra Mooij. “Onze steun en toeverlaat”, aldus Nina. Speeltuin Groenendaal bestaat al sinds 1916 en veel generaties hebben er gespeeld. Marc: “Mensen die hier hebben gewerkt komen nu met hun eigen kinderen naar de speeltuin, en kinderen die hier gespeeld hebben komen hier werken. Een jongen en een meisje die (gelijktijdig) in de speeltuin werkten, kwamen elkaar na dertig jaar weer tegen en zijn vorig jaar met elkaar getrouwd”.

Marc en Nina zijn ook heel trots op de verzameling nostalgische foto’s die in de serre aan de wand hangen, waar ook nog een nostalgisch ‘aapjesorkest’ staat. “We hebben aan iedereen gevraagd of ze foto’s van vroeger van de speeltuin hadden, er zit zelfs een foto bij uit de jaren dertig”, vertelt Nina. Helaas zijn er geen foto’s boven water gekomen van de trampolines die vroeger op de plek van de skelterbaan hebben gestaan. Zij hopen dat er alsnog iemand is die daar foto’s van heeft gemaakt zodat ze die aan hun collectie kunnen toevoegen.

Het concept van de speeltuin is nog steeds hetzelfde. Voor je entreekaartje krijg je een gratis ijsje of drankje naar keuze. Tot 1 september is de speeltuin elke dag van 10.00 tot 17.30 uur geopend. Daarna alleen op woensdag, donderdag en vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 17.30 uur. In de winter wordt er onderhoud gepleegd aan de speeltoestellen. Vanaf de herfstvakantie tot medio maart is de rechterkant van de speeltuin (met het grote speeltoestel) gesloten. In de herfst en de vroege lente is dan alleen de linkerkant geopend, het gedeelte met het kleine speeltoestel, het treintje en de skelters. De toegang is dan gratis en het ‘snack luik’ is ook open. Nina: “Als de scholen weer beginnen komen ouders van groep 1, 2 en 3 hier kennis met elkaar maken, terwijl de kinderen spelen. Dat is heel leuk, in de loop der jaren zie je alles veranderen, want dat had je vroeger niet”.

Na tientallen jaren speelplezier zijn begin 2018 het oude grote houten klimrek en het kunststof kabouterhuis vervangen door nieuwe, eigentijdse en unieke speeltoestellen. En ‘Het Lachhuisje’ met vijf verschillende lachspiegels zorgt altijd voor kostelijk vermaak bij jong en oud.

https://heemsteedsecourant.nl/lokaal/overig/groenendaal-genomineerd-voor-leukste-uitje-van-noord-holland-626429

Categorieën: Geen categorie